Dieta podczas dolegliwości trawiennych

Dieta podczas dolegliwości trawiennych

Dieta podczas dolegliwości trawiennych, np. biegunce powinna być lekkostrawna i zawierająca małą ilość błonnika. Podczas problemów zdrowotnych tego typu konieczne jest odpowiednie nawadnianie organizmu, aby nie dopuścić do odwodnienia. Musisz więc pamiętać, aby wypijać co najmniej 2 litry płynów, najlepiej wody. Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis, który możesz wykorzystać podczas problemów trawiennych.

Zacznijmy od śniadania. Nasza propozycja to pasta z bakłażana i papryki. Do jej przygotowania potrzebujesz: pół bakłażana, pół zielonej papryki, ¼ łyżeczki czosnku (najlepiej niedźwiedziego), pół łyżeczki suszonego oregano, łyżkę oleju rzepakowego oraz sól, pieprz i sok z cytryny.

Jak wykonać pastę: Paprykę i bakłażana umyj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz do czasu, aż będą miękkie. Po upieczeniu zblenduj warzywa z olejem. Otrzymaną pastę dopraw pozostałymi składnikami.

Podpowiedź: Jeżeli masz problem z obraniem papryki umieść warzywo po upieczeniu w miseczce i przykryj naczynie folią spożywczą i poczekaj około 15 minut. Dzięki takiemu zabiegowi łatwiej pozbędziesz się skórki.

Propozycja obiadowa to makaron z tuńczykiem, oliwkami i serem cheddar

Składniki, których potrzebujesz to: makaron z semoliny (ok. 70 g), pół ząbka czosnku, łyżka oliwy z oliwek, marynowane oliwki (ilość zależy od indywidualnych preferencji), tuńczyk w oleju z puszki, natka pietruszki, ser cheddar, sól i pieprz.

Ugotuj makaron. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmaż pokrojony w cienkie plasterki czosnek, mieszając od czasu do czasu. Następnie do czosnku dołóż pokrojone oliwki i smaż dalej przez ok. 2 minuty. Dodaj tuńczyka, połącz wszystkie składniki i smaż jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany sos wymieszaj następnie z makaronem i całość jeszcze raz podgrzej – możesz również dodać makaron bezpośrednio na patelnię pod koniec smażenia tuńczyka, oliwek i przypraw. Gotowe danie posyp startym serem.

Ostatnim posiłkiem będzie podwieczorek. Podczas dolegliwości trawiennych lepiej dać żołądkowi odpocząć i zrezygnować z kolacji. Przygotuj smaczne placuszki! Potrzebujesz 100 g maślanki (1,5 % tłuszczu), jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, ok. 75 g mąki owsianej, łyżkę cukru, pół łyżki oleju rzepakowego, dżem z czarnych porzeczek.

W wysokim naczyniu zmiksuj maślankę z jajkiem, następnie dodaj suche składniki oraz olej i połącz w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto smaż na patelni bez użycia tłuszczu przez ok. 2 minuty po każdej stronie – placuszki muszą być zarumienione. Gotowe posmaruj dżemem.

Dodaj komentarz